El passat 23 de novembre el COETIC va ser present al "I Congreso Nacional CONCITI de Ingeniería Informática e Innovación" que es va cel·lebrar a Madrid, a l'auditori cedit pel Banc Sabadell.
El Congreso va ser encetat per la Secretaria de Estado de Digitalización e Inteligencia Artificial, Carme Artigas, que va fer un repàs de les accions executades des del Govern espanyol -amb un especial èmfasi en la dedicació prevista de fons europeus- i va fer reflexionar als presents sobre les connotacions ètiques que han de complir els sistemes per treballar correctament a la nostra societat, tot evitant biaixos i discriminacions i, per tant, una ètica que hem de tenir interioritzada els professionals que desenvolupem aquests sistemes.
Posteriorment, el secretari del CONCITI, Enrique Ibáñez, va obrir la taula rodona "Cómo superar el error informático", on en Miquel Conesa, degà del COETIC, va participar conjuntament amb degans d'altres col·legis de l'estat. En la seva intervenció, va fer referència a les tècniques habituals en enginyeria, tant pel que fa a gestió de projectes com de serveis, en què preval l'anàlisi, prevenció i mitigació dels riscos. Atès que els errors són inherents a la condició humana, mai els podrem eliminar completament però en totes les disciplines de l'enginyeria s'aprèn a conèixer-los, categoritzar-los, prevenir-los i tractar-los. El que per a nosaltres són errors, a d'altres branques d'enginyeria no ho són pas sinó que esdevenen catàstrofes amb gran impacte social (com un edifici o un pont que s'ensorra, un avió que s'estavella o un vaixell que s'enfonsa). Es va esmentar la confusió -sovint interessada- entre "error humà" i "error informàtic". Així mateix, es va parlar de la necessitat de formació, la correcta adequació al lloc de treball del professional informàtic (sobretot en tasques de direcció i a l'administració pública) i a la regulació de la professió en tasques crítiques, per evitar que els actuals "errors informàtics" també esdevinguin amb el temps "catàstrofes informàtiques", a mesura que la nostra professió esdevingui omnipresent i augmenti la seva rellevància a la nostra societat.
A la segona taula rodona, "Talento, Vocaciones y Brecha de Género", des del punt de vista dels degans d'altres col·legis de l'estat, es va fer un repàs a la situació actual, fent referència generalitzada a la manca de places a les universitats per absorbir la demanda actual de professionals i el conseqüent increment de les notes de tall. També es va reflexionar sobre la visió errònia que es transmet de l'enginyeria com a "feina d'homes", situació que està canviant a millor, de mica en mica, amb accions concretes, atès que sovint les noies assoleixen millors expedients acadèmics en enginyeries, en comparació amb els nois.
Posteriorment, es va procedir a l'entrega de guardons, que en aquest certamen han destacat l'excel·lent trajectòria personal de contribució al desenvolupament del CONCITI. En aquest sentit, com a vicepresident 1r del CONCITI, Miquel Conesa va fer lliurament d'un guardó a D. José Velasco. Com a vicepresident 2n del CONCITI; Waldo Castillo va fer entrega d'un altre guardó a D. Marcos Mata; finalment, com a president del CONCITI, Eduardo Peris va fer lliurament del darrer guardó a Cristina Pelayo.
A continuació tres ponents van presentar amb claredat temes molt complexos que han esdevingut projectes força innovadors: ciberseguretat, eHealth i Blockchain.
- La ciberseguretat vista des del punt de vista del CCN/CERT, per part de Javier Candau, amb les implicacions legals, els diferents actors públics i privats en l'àmbit estatal, europeu i el marc regulatori, per tal que hi hagi una acció conjunta per part de tothom davant els desafiaments actuals. En aquest sentit, l'acció conjunta i la compartició de informació són claus en la resposta als ciberatacs.
- La salut, vista des de la perspectiva de Telefónica Wayra, per part de Eva Aurin. L'organització es coordina directament amb hospitals públics i startups capdavanteres en eHealth, prova nous sistemes com els chats intel·ligents d'atenció a pacients, IoT per a coordinació de processos interns en hospitals, integració de comandaments per veu i gesticulació en les operacions mèdiques i integració de múltiples sistemes hospitalaris en sales de control central.
- Blockchain i RPA (Robotic Process Automation), vista des de la perspectiva d'Alastria, per part de Miguel Ángel Domínguez. El ponent va exposar com el blockchain pot servir com a element de registre immutable i com a identificador personalitzat. Així mateix, combinat amb l'RPA, pot ajudar com a element automatitzador del sector públic i el seu procediment administratiu, que és generalment llarg i enrevessat. En Miguel Ángel va fer una demo d'unes accions automatitzables, com l'apertura d'expedients, l'extracció de dades d'altres administracions necessàries, la incorporació de dades externes, el formateig i la càrrega de dades, així com el seguiment dels expedients oberts, de manera que sempre es requereixi la mínima intervenció necessària, tant per part de l'administració pública, com per part de l'usuari/empresa que activa el tràmit (gestions que s'allargarien mesos es redueixen a minuts, amb l'automatització i el reconeixement de les persones basats en identificadors digitals i signatures electròniques). El ponent va expressar de forma vehement la necessitat i manca de professionals, fent una crida als presents, que si tenen interès en aquests projectes es posin en contacte amb ell.
Finalment. el Conseller d'Administració Local i Digitalizació de la Comunitat de Madrid, D. Carlos Izquierdo, va cloure l'acte amb una ponència sobre l'evolució de l'administració pública, des de l'antiguitat fins a la societat actual i com els canvis disruptius basats en les noves tecnologies sempre han estat catalitzadors de les grans revolucions. Amb aquesta idea va expressar la revolució que suposa l'aplicació de les NNTT que duu a terme la seva Conselleria als processos de l'administració pública digital.