Diversos degans reclamen a la Generalitat més facilitats per tal que els enginyers tècnics accedeixin als graus

Des del passat mes de gener Arcadi Navarro és el secretari d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya. Per aquest motiu, ha estat convidat a una reunió on ha compartit taula a la seu d'Enginyers BCN amb Miquel Conesa, degà del COETIC; Miquel Darnés, degà del Col·legi de Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona; Antoni Escarré, degà del Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Tarragona; Ramon Grau, degà del Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Lleida;  Xavier Font, degà del Col·legi d'Enginyers Tècnics d'Obres Públiques de Catalunya; Rogelio López, president del Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics en Topografia de Catalunya; Ramon Lluís Lletjós, president del Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Agrícoles de Catalunya, i el secretari, German Esteban. 

Durant la trobada, celebrada el passat dimarts 12 d'abril a la tarda, els representants dels col·legis han exposat la problemàtica amb què es troben molts enginyers tècnics que volen aconseguir l'homologació del seu títol a grau. I és que malgrat el Ministeri va concedir recentement la correspondència del títol dels enginyers tècnics a grau, el decret d'equivalència de títols inclou una excepció que impedeix als enginyers tècnics accedir a convocatòries de categoria A1 en organismes públics. Succeix el mateix en promocions internes de l'Administració. 

Per això, molts enginyers tècnics recorren a la universitat per aconseguir graduar-se. Tot i així, els degans han expressat a Arcadi Navarro les dificultats d'aquest procés, i és que les universitats catalanes implicades (UPC, URL o UDL) no ofereixen cursos d'aquestes característiques i si alguna vegada ho han plantejat els alumnes interessats han desistit al veure el seu cost econòmic i les dificultats per compatibilitzar classes i feina. En canvi, universitats privades de l'Estat espanyol sí que ofereixen la possibilitat de graduar-se en un temps molt curt (uns sis mesos), per Internet i fins i tot amb la defensa del treball de fi de grau per videostreaming. A més, el cost econòmic és inferior al plantejat en alguna ocasió per universitats catalanes.

Davant aquesta situació, Arcadi Navarro s'ha compromès a estudiar aquesta problemàtica -parlant també amb les universitats catalanes implicades- i a buscar solucions a aquesta situació, que genera inconvenients als enginyers tècnics catalans i, de retruc, la fuga d'aquests estudiants a universitats privades de l'Estat. 

A la imatge, al tercer lloc per l'esquerra, Miquel Conesa, degà del COETIC. Font: Enginyers BCN.

 

 

Membres de:

Col·laboren: