
El Col·legi Oficial d'Enginyeria Tècnica en Informàtica (COETIC) i el Col·legi d’Enginyers Tècnics i Pèrits de Telecomunicació de Catalunya (COETTC) van celebrar ahir la jornada “La banda ampla per al desenvolupament sostenible”, en commemoració del Dia Mundial de les Telecomunicacions, Internet i la Societat de la informació.
En aquesta edició del Dia Mundial, la temàtica de l'esdeveniment, d'acord amb la ITU (Unió Internacional de Telecomunicacions), ha centrat la seva atenció en el compromís de les parts implicades i interessades en aconseguir l'accés universal a la connectivitat de la banda ampla, reduir l’escletxa digital, així com fomentar la voluntat política d'aconseguir aquest objectiu.
Representants dels operadors més importants del país s’han reunit avui a la jornada en commemoració del Dia Mundial de les Telecomunicacions per debatre assumptes com la nova Llei General de Telecomunicacions, l’Agenda Digital, el roaming, l’accessibilitat i l’usabilitat de les tecnologies per part de la ciutadania.
Pere Torres, secretari d’empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, juntament amb en Ferran Amago, degà del Col·legi d’Enginyers Tècnics i Pèrits de Telecomunicació de Catalunya (COETTC) han inaugurat l’acte.
Ferran Amago ha encetat la jornada mencionant la recent aprovada Llei General de Telecomunicacions i la polèmica suscitada per la col·locació d’antenes en els terrats dels edificis.
D’altra banda, Pere Torres ha al·legat que per potenciar la competitivitat de l’economia catalana, cal prioritzar els projectes i les polítiques d’innovació per digitalitzar realment sectors tan importants com per exemple el de la salut o l’energia. Segons Torres “Catalunya ha guanyat competitivitat durant els últims anys, no pas per la millora de la productivitat sinó per la caiguda de les menys competitives”. Torres ha afegit que “la competitivitat és un repte permanent i no podem acceptar les rebaixes del sous, la competitivitat s’ha de centrar en quatre eixos: l’eficiència energètica, la innovació, les infraestructures i la digitalització de l’economia”.
Tot seguit s’ha iniciat la taula rodona, moderada per Xavier Casanovas, cap de Programes i informatius d’Onda Cero a Catalunya, qui ha llançat preguntes sobre actualitat tecnològica als diferents ponents per conèixer el seu posicionament i el de les ses empreses.
Nova Llei General de Telecomunicacions
Respecte a la nova Llei General de Telecomunicacions i la polèmica suscitada entorna la col·locació d’antenes en els terrats del veïns, Enrique Santiago, director d’Administracions Públiques de Telefónica, ha afirmat que “els operadors no som elements malignes” i María Bartolomé, HO. Regional Network de Vodafone, en la mateixa línia, ha afegit que aquesta nova llei facilita el tràmit burocràtic per a la col·locació d’antenes en edificis però sempre respectant uns límits i a la pròpia ciutadania.
Agenda Digital 2020
Casanovas ha introduït com a tema de debat l’Agenda Digital 2020, que té entre els seus objectius millorar l’accessibilitat i l’ampliació de banda fins als fins als 30 megavats per segon. Segons Josep M. Rabés, director Territorial de Xarxa Zona Nord-est d’Orange, “ara mateix estem en un mercat d’erosió, s’ha perdut competitivitat respecte als operadors americans o asiàtics”. Així doncs, Rabés conclou que és possible arribar a aquests objectius però són necessàries unes polítiques europees que realment incentivin i potenciïn l’accessibilitat universal.
Des del punt de vista d’Enrique Santiago, l’accessibilitat de la ciutadania per temes d’infraestructures no comportarà cap problema però no creu que es puguin assolir realment els 30 megues i també qüestiona la seva utilitat si l’usuari després no en treu suficient profit.
La tecnologia per davant de la legislació
Respecte a la rapidesa i l’avenç de les tecnologies envers la legislació actual, Pablo Sánchez-Izquierdo, director Territorial d’ONO Catalunya ha manifestat que “la tecnologia ha canviat completament l’usabilitat en sectors tan diversos com el de la música, viatges i altres serveis”. Sánchez-Izquierdo ha afegit que “de ben segur que la generalització de la fibra òptica farà canviar encara més l’ús de les tecnologies”.
Tanmateix, el públic present ha tingut l’oportunitat de realitzar qüestions directament als ponents i s’ha generat debat entorn les inversions, reclamacions, operacions, i activitat del sector de les telecomunicacions i els operadors,entre d’altres.
La cloenda de l’acte ha anat a càrrec de Jordi Puigneró, recentment nomenat director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, i Miquel Conesa, vocal de la Junta de Govern del Col·legi Oficial d’Enginyeria Tècnica en Informàtica de Catalunya.
Imatge: Miquel Conesa mb en Jordi Puigneró, a la cloenda de l'acte. Font: COETIC
Pots accedir a la galeria d'imatges de l'esdeveniment fent clic aquí.