Mecanismes per coartar la llibertat d'informació a internet

Proxy

En els últims dies s’han informat en els diferents mitjans de comunicació que s’han intentat bloquejar l’accés a diferents continguts web, bé sigui bloquejant dominis d’internet, intervenint en proveïdors de servidors de pàgines web o, com està succeïnt en les últimes hores, bloquejant l’accés a continguts per determinats proveïdors d’accés a internet o proveïdors de xarxa.

Deixant de banda els aspectes jurídics i/o legals que puguin implicar el fet de censurar o limitar l’accés a un o altre contingut, des de COETIC volem fer constar la poca utilitat de la mesura, donat que és fàcilment evitable utilitzant un dels milers proxys existents a internet. Els proxys són serveis creats, entre d’altres funcions, per evitar la censura o les limitacions a internet i que estan disponibles arreu del món (sense citar o utilitzar eines conegudes com web profunda o deep internet). Només cal cercar el terme “internet proxy”, per exemple, a qualsevol cercador d’internet i accedir a qualsevol dels resultats mostrats. Amb aquestes senzilles utilitats, no calen grans coneixements d’informàtica per poder seguir consultant el contingut de qualsevol de les adreces web o dominis limitats.

Citant literalment el que trobem a la viquipèdia com a definició de “Neutralitat de la Xarxa”:

La Neutralitat de la xarxa és un dels principis fonalmentals d’Internet, el qual es basa en l’exclusió de tota discriminació en funció de l’origen, la destinació o el contingut de la informació tramesa a través de la xarxa...

De manera que des del COETIC creiem que l’ús de les limitacions que s’estan intentant dur a terme aquests últims dies són metodologies pròpies d’altres temps i destinades a altres tecnologies. Resulta difícil concebre limitacions en un espai que s’ha dissenyat per no tenir-les. I ja existeixen organismes internacionals com l’ICANN amb mecanismes i autoritat per regular o controlar per consens aquell contingut que ha de ser regulat i en cap cas per motius polítics.

 

Membres de:

Col·labora:

 

CDMON

Projects CRM Documents