La ciberseguretat a Catalunya. Informe 2016 de l’Observatori del risc

L'Institut d'Estudis de la Seguretat ha publicat l'?informe 2016 de l'Observatori de Risc amb el títol: La ciberseguretat a Catalunya, és fruit de la col·laboració de diferents agents, experts i representants de diverses entitats del sector. Per aconseguir-lo, l'institut ha constituit un consell assessor de l’Observatori del Risc com un òrgan consultiu i de deliberació, que ha permès definir l’abast de la publicació i els plantejaments i punts de vista més indicats.

Després de mesos de treball, s'ha arribat a la conclusió que encara hi ha molt camí per recórrer si volem avançar en ciberseguretat en el nostre país, però, malgrat els reptes tecnològics que aquesta pugui plantejar, vam veure que un enfocament profund d’aquesta temàtica necessitava una anàlisi de les implicacions ètiques, socials i, fins i tot, psicològiques de la societat actual: dret a la llibertat d’expressió, dret a la privacitat, necessitat de controls, necessitat de confiança, democratitzar l’accés a la informació i a la cultura i assegurar els drets de propietat intel·lectual i industrial. Per això, l’Informe està presentat en diferents blocs que plantegen dicotomies: «entre la seguretat i la llibertat», «entre l’apatia i el delicte», «entre la transparència i la protecció» i «entre àtoms i bits».

La seguretat a la xarxa és una responsabilitat compartida entre el sector públic i el sector privat (empreses i ciutadans) i necessita, òbviament, una bona protecció física, però també una millor conscienciació de la societat per avançar en llibertat de manera segura en un món format per àtoms i bits.

Tags: 

 

Membres de:

Col·labora:

 

CDMON

Projects CRM Documents