L'escassetat de personal qualificat en habilitats digitals deixa endarrerits als europeus

Els responsables polítics europeus han identificat un gran dèficit en les habilitats informàtiques i de l'ús de les tecnologies de la informació (TI) entre els joves, cosa que amenaça la capacitat competitiva d'Europa i que podria empitjorar la desocupació juvenil al continent en la propera dècada.

Tot i que els joves europeus poden ser bons utilitzant telèfons intel · ligents i jugant videojocs, no tenen capacitats digitals bàsiques que podrien portar-los més fàcilment a la desocupació en una economia que s'està digitalitzant ràpidament, segons va mostrar la investigació de la Comissió Europea.

   La Comissió estima que l'escassetat de persones que surten de l'escola i de la universitat amb habilitats digitals i de TI podria arribar als 700.000 el 2014, un dèficit que afectarà especialment les principals economies digitals com Gran Bretanya, França i Alemanya.

   Els resultats se sumen a les preocupacions sobre l'augment de la desocupació a Europa, on 24 milions de persona estan sense feina. La desocupació juvenil és motiu d'especial preocupació, amb més del 50 per cent dels joves sense feina en països com Espanya i Grècia.

   "Els joves necessiten apreciar els aspectes professionals del nou món digital", va afirmar Antonio Tajani, comissari europeu d'Indústria i Emprenedoria, qui va presentar una sèrie d'esdeveniments anomenats "e-skills week" (setmana de les habilitats digitals) amb l'objectiu de cridar l'atenció sobre el problema i generar formes de combatre'l.

   "Això és més important que mai en l'actual context econòmic. I és crucial per augmentar la creativitat que s'afavoreixi l'esperit empresarial i la creació de noves empreses", va afegir.

   Europa continua lluitant contra l'impacte de la crisi de deute a l'eurozona, amb les negociacions d'una reforma laboral italiana i el mal acompliment econòmica a Espanya minvant les esperances d'una recuperació.

   Alhora, hi ha signes de recuperació econòmica als Estats Units, el major rival econòmic d'Europa i l'economia digital més avançada, mentre que la Xina continua creixent a una taxa anual de prop del 8 per cent.

   Segons la Comissió, s'espera que els llocs de treball per a persones altament qualificades augmentin a 16 milions per al 2020, mentre que aquells per a treballadors poc qualificats es reduiran a prop de 12 milions.

   Això li dóna a la Unió Europea un límit de temps per tractar de reforçar les habilitats digitals i TI entre els joves per convertir-los en membres productius en el mercat laboral mundial.

   "El subministrament (de treballadors qualificats) s'ha convertit en un coll d'ampolla per al creixement en el sector tecnològic, creant una esquerda que amenaça amb obstaculitzar la innovació i la competitivitat europea a nivell mundial" va afirmar Tajani.

Font: europapress.es

 

Membres de:

Col·laboren: